Portsmouth, NH

About this project

The Music Hall, built in 1878 and designated an “American Treasure” in 2005, continues its commitment to the arts and the Portsmouth community with a new facility located just around…

The Music Hall, built in 1878 and designated an “American Treasure” in 2005, continues its commitment to the arts and the Portsmouth community with a new facility located just around the corner from the Historic Theatre. The Loft opened its doors in April 2011, providing the City of Portsmouth with a 124 seat, “cabaret” style theater.

The 5,670 square foot space, located at 133 Congress Street, was a bridal shop in a previous incarnation. After extensive planning and renovation, the Loft is a “hip hangout spot” for existing and new generations of art enthusiasts. The venue opens its doors into the heart of downtown Portsmouth and beckons passersby with large inviting windows. Guests can now admire the modern sleek decor in the lobby and the multipurpose performance space. With finished concrete floors, original concrete masonry unit walls and exposed ductwork, the Loft exudes an upscale light industrial feel. Even the bathrooms promote participation with stall doors painted with blackboard paint and equipped with chalk for spontaneous critiques of the programming or inspirational communications.

The lobby combines ticket sales, a full service bar and a Galleria where images of Music Hall legends are on display. The bar is made of Alkemi recycled surface material and locally produced Lightblocks translucent panels from Nashua, New Hampshire. Gourmet food and cocktails are available and can be taken to each seat. Paperstone drink and food rails are provided throughout the galleria and theatre to accommodate snacks and drinks.

The Loft also houses The Music Hall’s offices for program development, marketing and operations in spaces designed for this use on the theatre’s second level. The Executive Director’s office has a window overlooking the stage, positioned there, in her words, “for inspiration”.

Project Details
  • Location: Portsmouth, NH
  • 5,670 square feet +/-
  • Distinct space from The Music Hall
  • 124 seat “cabaret” style theatre
  • Designed with a contemporary, more urban, “vibe”
Share this project
Share on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail to someone

The Music Hall, built in 1878 and designated an “American Treasure” in 2005, continues its commitment to the arts and the Portsmouth community with a new facility located just around the corner from the Historic Theatre. The Loft opened its doors in April 2011, providing the City of Portsmouth with a 124 seat, “cabaret” style theater.

The 5,670 square foot space, located at 133 Congress Street, was a bridal shop in a previous incarnation. After extensive planning and renovation, the Loft is a “hip hangout spot” for existing and new generations of art enthusiasts. The venue opens its doors into the heart of downtown Portsmouth and beckons passersby with large inviting windows. Guests can now admire the modern sleek decor in the lobby and the multipurpose performance space. With finished concrete floors, original concrete masonry unit walls and exposed ductwork, the Loft exudes an upscale light industrial feel. Even the bathrooms promote participation with stall doors painted with blackboard paint and equipped with chalk for spontaneous critiques of the programming or inspirational communications.

The lobby combines ticket sales, a full service bar and a Galleria where images of Music Hall legends are on display. The bar is made of Alkemi recycled surface material and locally produced Lightblocks translucent panels from Nashua, New Hampshire. Gourmet food and cocktails are available and can be taken to each seat. Paperstone drink and food rails are provided throughout the galleria and theatre to accommodate snacks and drinks.

The Loft also houses The Music Hall’s offices for program development, marketing and operations in spaces designed for this use on the theatre’s second level. The Executive Director’s office has a window overlooking the stage, positioned there, in her words, “for inspiration”.