West Newton, MA

About this project

Founded in 1897, Brae Burn Country Club is one of the Northeast’s most prestigious country clubs and is deeply rooted in golf history and tradition. TMS Architects was selected to…

Founded in 1897, Brae Burn Country Club is one of the Northeast’s most prestigious country clubs and is deeply rooted in golf history and tradition.

TMS Architects was selected to work with Brae Burn Country Club to uplift and revitalize many of the facility’s aging amenities. The challenge was to create a style and layout that would resonate with younger members, while striking a balance between casual and more traditional detailing.

The design solution was largely centered on expanding and renovating the club’s indoor/outdoor dining spaces, specifically the Grille Room Bar & Lounge, Dining Room and Member’s Lounge. The expansion significantly increased seating capacity and brought guests closer to the golf action. In addition, a variety of seating areas and natural open dividers were implemented during the renovation phase to create multiple dining experiences and atmospheres without segregation from the main dining space. The openness of the layout dramatically improved the visual continuity and flexibility of the interiors.

By expanding and improving existing amenities, creating enhanced views of the golf course and tastefully modernizing the architectural theme, Brae Burn Country Club was able to achieve their goals and meet the aesthetic requirements of a wider range of members.

Project Details
  • Location: West Newton, MA
  • 6,400 square feet +/-
  • Reworked and expanded full range of existing amenities in a style and layout that would appeal to younger members while striking a balance between casual and traditional detailing
  • Updates to the lower level kitchen, wait staff stations, hostess station, dining room hallways, ladies’ locker room, lower level patio and roof deck
  • Dining and patio seating expanded by 140-160 to bring guests closer to the golf action
  • Variety of seating areas and open dividers implemented to create multiple dining experiences and atmospheres without segregation from the main dining space
  • Open layout designed for visual continuity, enhanced natural lighting, flexibility of space and improved views of the golf course, while maintaining a similar architectural theme throughout
  • Stained mahogany accents combined with golf memorabilia, artwork and neutrally painted millwork unify the interiors to suit members’ aesthetic tastes
Share this project
Share on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail to someone

Founded in 1897, Brae Burn Country Club is one of the Northeast’s most prestigious country clubs and is deeply rooted in golf history and tradition.

TMS Architects was selected to work with Brae Burn Country Club to uplift and revitalize many of the facility’s aging amenities. The challenge was to create a style and layout that would resonate with younger members, while striking a balance between casual and more traditional detailing.

The design solution was largely centered on expanding and renovating the club’s indoor/outdoor dining spaces, specifically the Grille Room Bar & Lounge, Dining Room and Member’s Lounge. The expansion significantly increased seating capacity and brought guests closer to the golf action. In addition, a variety of seating areas and natural open dividers were implemented during the renovation phase to create multiple dining experiences and atmospheres without segregation from the main dining space. The openness of the layout dramatically improved the visual continuity and flexibility of the interiors.

By expanding and improving existing amenities, creating enhanced views of the golf course and tastefully modernizing the architectural theme, Brae Burn Country Club was able to achieve their goals and meet the aesthetic requirements of a wider range of members.