Southern New Hampshire

About this project

The new owners of this historic residence wished to retain its formal aesthetics but recognized that their young energetic family needed some additional casual space. The kitchen and the spaces…

The new owners of this historic residence wished to retain its formal aesthetics but recognized that their young energetic family needed some additional casual space. The kitchen and the spaces in the rear ell did not meet the owner’s needs and the second floor master bedroom also served as access to the second floor spaces in the rear ell. All bathrooms were antiquated. The home also lacked direct exterior access to the large back yard and swimming pool.

The design solution began with the removal of the existing garage and rear ell. A new three car garage with attached pool house and mudroom was created. Access to the garage changed from the south side of the building to the north side. This allowed for a direct connection to the rear yard and a new south facing exterior terrace. The kitchen was redesigned to include a walk-in pantry, a new rear stairway and family space with direct access to the new terrace. A new powder room was also created.

A new private master bedroom suite was incorporated on the second floor which overlooked the rear yard. The laundry room was relocated from the first floor ell to the second floor. All bathrooms were redesigned to provide for contemporary accommodations. The historical interior character defining features were preserved.

Project Details
  • New Addition: 1500 square feet +/- without the new garage
  • Located within walking distance to town center
  • Relocating the garage allowed the family access to pool and new patio
  • New master bedroom provided privacy for the homeowners
Share this project
Share on FacebookShare on LinkedInPin on PinterestTweet about this on TwitterEmail to someone

The new owners of this historic residence wished to retain its formal aesthetics but recognized that their young energetic family needed some additional casual space. The kitchen and the spaces in the rear ell did not meet the owner’s needs and the second floor master bedroom also served as access to the second floor spaces in the rear ell. All bathrooms were antiquated. The home also lacked direct exterior access to the large back yard and swimming pool.

The design solution began with the removal of the existing garage and rear ell. A new three car garage with attached pool house and mudroom was created. Access to the garage changed from the south side of the building to the north side. This allowed for a direct connection to the rear yard and a new south facing exterior terrace. The kitchen was redesigned to include a walk-in pantry, a new rear stairway and family space with direct access to the new terrace. A new powder room was also created.

A new private master bedroom suite was incorporated on the second floor which overlooked the rear yard. The laundry room was relocated from the first floor ell to the second floor. All bathrooms were redesigned to provide for contemporary accommodations. The historical interior character defining features were preserved.